Een materiaalsoort welke ook erg populair is voor het gebruik van een werkblad is natuursteen. Onder natuursteen valt niet alleen graniet maar ook hardsteen en marmer.

Het beste natuursteen om te gebruiken voor keukenwerkbladen is graniet. Dit is vanwege de hardheid duurzaamheid en luxe uitstraling. Granieten keukenwerkbladen zijn er al heel lang. Omdat, zoals de naam al zegt, natuursteen wordt gedolven in groeven op verschillende plaatsen in de wereld, heeft elk natuurstenen werkblad zijn eigen tekening en karakter. Graniet is poreus, dus het is wel van belang om op te passen met producten (theezakjes, rode wijn etc.) regelmatig schoonmaken met water en een beetje schoonmaakmiddel is verder voldoende, eventueel zijn er ook middelen verkrijgbaar om de oorspronkelijke kleur weer op te halen. De bijzondere kleuren en structuur van Graniet geven uw keuken haar eigen unieke uitstraling. Er bestaat een ruime keuze in geschikte steensoorten, die helemaal naar uw wens kunnen worden afgewerkt. Bijvoorbeeld qua vorm, dikte, randafwerking of uitsparingen.

Marmer en hardsteen worden ook als natuursteen gezien maar worden vele malen minder gebruikt als keukenbladen doordat er kalk in zowel marmer als hardsteen zit, wat ervoor zorgt dat deze materialen meestal iets minder hard zijn dan graniet. Dat maakt hardsteen en marmer gevoeliger voor krassen en vlekken waardoor marmer en hardsteen vele malen minder gebruikt worden als werkblad.

Voordelen:
– uniek (geen blad is hetzelfde)
– natuurlijke, robuuste uitstraling
– krasbestendiger dan bladen van veel andere materiaalsoorten (m.u.v. Belgisch hardsteen)
– grote keuze in tinten en randafwerkingen
– Pitt Cooking mogelijk